Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
Ο τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος λειτουργεί στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου. Οι μαθητές που επιλέγουν στη Β' τάξη να φοιτήσουν σ' αυτόν τον τομέα ακολουθούν στη Γ' τάξη την ειδικότητα: Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων.
Τα θεωρητικά μαθήματα του τομέα και της ειδικότητας διεξάγονται στις αίθουσες που διαθέτει το 1ο ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου και οι εργαστηριακές ασκήσεις πραγματοποιούνται στο εργαστήριο γεωπονίας - τεχνολογίας τροφίμων που διαθέτει το Εργαστηριακό Κέντρο.
Στους αποφοίτους χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 3 της περ. γ' της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν.2009/1992(ΦΕΚ 18Α)
Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευσή του, τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:- να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι κ.α.)
- να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον
- να χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής
- να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων
- να παρακολουθεί και να επεμβαίνει, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμμή παραγωγής εργοστασίου)
- να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα
- να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους
- να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊοντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους
- να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής
- να ελέγχει σε στοιχείωδες επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία
- να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή
- να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύεται τα βασικά γεωργικά προϊόντα
- να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους
- να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
- να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων
- να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο
- να γνωρίζει να συναλλάσεται
- να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας
Πηγή: Πληροφοριακός οδηγός ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ / Αθήνα 2009 / ΥΠΕΠΘ
Δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της Β' και Γ' τάξης του τομέα
Μαθήματα Β' Τάξης | |
Μάθημα | Ώρες/Εβδομάδα |
Γεωπονία & Ανάπτυξη | 2Θ |
Εισαγωγή στη Γεωργική Παραγωγή | 2Θ + 4Ε |
Περιβάλλον και Γεωργία | 2Θ +1Θ |
Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων | 2Θ + 3Ε |
Εισαγωγή στην Γεωργική Οικονομία | 2Θ |
Σύνολο |
18 |
Μαθήματα Γ' Τάξης | |
Μάθημα | Ώρες/Εβδομάδα |
Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων | 3Θ + 2Ε |
Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων | 3Θ + 2Ε |
Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων | 3Θ + 3Ε |
Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων | 2Θ + 2Ε |
Συσκευασία Τροφίμων | 2Θ + 1Ε |
Σύνολο |
23 |
Υπεύθυνος του Τομέα
Αικατερίνη Ρηγοπούλου (ΠΕ18.30)